Kochasz czekoladę? Twoja skóra również!
fot. Getty Images

Kochasz czekoladę? Twoja skóra również!

Jak wykorzystać kakao w codziennej pielęgnacji?
29.05.2019

O dobroczynnych właściwościach czekolady od lat wiedzą zarówno dietetycy, jak i kosmetolodzy. O ile ci pierwsi zalecają umiar zarówno w spożyciu czekolady, jak i czystego kakao, to w kwestii pielęgnacji skóry możemy pozwolić sobie na dużo więcej. Wystarczy zamiast spożywać kakao, sięgnąć po kosmetyki z jego zawartością. Kosmetyki z proszkiem kakaowym, stosować można niemal na każdym etapie pielęgnacji – od demakijażu po użycie toniku. Cel? Zachowanie młodego wyglądu.

Jakie właściwości ma kakao w pielęgnacji skóry?

Ziarno kakaowca to dla naszej skóry absolutne superfood. Zawiera ponad 800 substancji czynnych o właściwościach przeciwutleniających, rewitalizujących, regenerujących i odżywczych. Kosmetyki zawierające proszek kakaowy pobudzają więc metabolizm skóry i przepływ krwi w mikrokrążeniu, działają odtruwająco i drenująco. Dzięki temu skóra jest bardziej elastyczna, lepiej nawilżona i bardziej jędrna, a także wolniej się starzeje.

Widocznym gołym okiem efektom towarzyszy działanie aromaterapeutyczne – czekoladowy zapach działa antydepresyjnie, niweluje napięcie i pomaga zregenerować siły. Nie od dziś wiadomo także, że jest skutecznym afrodyzjakiem.

Doskonałym towarzystwem dla kakao są olejki cytrusowe, które dają nam dodatkowy zastrzyk korzyści. Aromaty grejpfruta, cytryny i słodkiej pomarańczy dodają energii, poprawiają jasność umysłu i znoszą zmęczenie. Natomiast substancje czynne zawarte w olejkach poprawiają mikrokrążenie i ujędrniają skórę. Ich działaniem będą też zachwycone posiadaczki cery tłustej i mieszanej, ponieważ skutecznie regulują one wydzielanie sebum i obkurczają rozszerzone pory, odtruwając i hamując rozwój mikroorganizmów. Z kolei wysoka zawartość witaminy C w olejkach działa rozświetlająco.

Kosmetyki z dodatkiem substancji czynnych zawartych w ziarnie kakaowca polecamy szczególnie do pielęgnacji skóry zmęczonej, poszarzałej, wiotkiej, z obrzękami i cellulitem. Aplikowane pod oczy zmniejszą zasinienia i obrzęki.

My, do wykonania w domowym zaciszu 60-minutowego zabiegu, polecamy kosmetyki z linii Uczta Czekoladowa marki UMAMI. Oczywiście można też używać tych produktów pojedynczo – do codziennej pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu. Podpowiadamy, jak.

Uczta czekoladowa od Umami, czyli czekoladowy rytuał krok po kroku

KROK 1: Oliwka do demakijażu „Czekolada & Słonecznik”

Oprócz ekstraktu czekoladowego i nierafinowanego oleju słonecznikowego, oliwka zawiera też macerat ziołowy w nierafinowanym oleju z pestek winogron. W jego składzie znajdują się: nagietek, dziurawiec, korzeń mniszka, cynamon, przywrotnik pospolity, kurkuma, kawa. Mieszankę uzupełniają: olej rycynowy, oliwa z oliwek extra-virgin, olej arganowy, ekstrakt rozmarynowy, ekstrakt z pestek grejpfruta, olejek grejpfrutowy, olejek pomarańczowy, olejek goździkowy i olejek cytrynowy.

Jak stosować: Niewielką ilość oliwki rozprowadzić delikatnie na twarzy, szyi i dekolcie, nie omijając okolicy oczu. Wykonać delikatny masaż. Zwilżyć dłonie i rozmasować powstałą emulsję. W ciepłej wodzie (nie gorącej!) zwilżyć tetrowy ręczniczek i delikatnie zmyć twarz, szyję i dekolt. Nie wycierać do sucha!

Oliwka do demakijażu „Czekolada & Słonecznik„

Cena: 140 zł/100 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 2: Peeling „Czekolada & Sezam”

Również peeling zawiera szereg ekstraktów i olejków, które znajdziemy we wszystkich kosmetykach tej linii. Ponadto produkt zawiera: piasek kwarcowy, nierafinowany olej kokosowy, wosk pszczeli, czekoladę, kawę oraz glinki: Ghassoul i z białej porcelany.

Jak stosować: Drewnianą szpatułką nabrać odpowiednią ilość kremowego peelingu i rozprowadzić na skórze twarzy, szyi i dekoltu. Omijać okolice oczu! W zależności od stanu skóry wykonać mniej lub bardziej intensywny masaż. W ciepłej wodzie zwilżyć tetrowy ręczniczek, delikatnie zmyć twarz, szyję oraz dekolt i nie wycierać do sucha.

Peeling „Czekolada &  Sezam”

Cena: 140 zł/100 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 3: Tonik w sprayu „Czekolada & Cytryna”

Odświeżający i odżywczy tonik zawiera dwa hydrolaty: cytrynowy i nagietkowy, a ponadto glicerynę roślinną, D-panthenol, kwas hialuronowy, ekstrakt czekoladowy, kwas mlekowy oraz olejki goździkowy, pomarańczowy, cytrynowy i grejpfrutowy.

Jak stosować: Po prostu spryskać tonikiem twarz, szyję i dekolt.

Tonik w sprayu „Czekolada & Cytryna”

Cena: 70 zł/50 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 4: Serum pod oczy „Czekolada & Orzechy Laskowe”

Ekstraktowi czekoladowemu i olejowi z orzechów laskowych w tej smakowitej mieszance towarzyszą też: macerat z ziół, olej ze słodkich migdałów, olej z nasion granatu, olej z czarnej porzeczki, ekstrakt rozmarynowy, ekstrakt z pestek grejpfruta, ekstrakt czekoladowy, olejek goździkowy i olejki z trzech cytrusów.

Jak stosować: Na wilgotną jeszcze od toniku skórę wklepać w okolicę oczu niewielką ilość serum.

Serum pod oczy „Czekolada & Orzechy Laskowe”

Cena: 160 zł/20 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 5: Oliwka do masażu „Czekolada & Morela”

Flagowy macerat ziołowy, ekstrakty oraz olejki: z cytrusów, słodkich migdałów i goździka uzupełnione są oliwą z oliwek extra-virgin, olejem morelowym, olej abisyńskm.

Jak stosować: Na wilgotną jeszcze od toniku skórę nałożyć odpowiednią porcję oliwki i wykonać masaż. W ciepłej wodzie zwilżyć tetrowy ręczniczek i delikatnie zmyć twarz, szyję i dekolt, nie wycierając do sucha.

Oliwka do masażu „Czekolada & Morela”

Cena: 120 zł /100 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 6: Maska „Czekolada & Kakao”

W przedostatnim kroku aplikujemy skórze zastrzyk energii w postaci maski z glinkami: Multani Mitti i z białej porcelany, organicznym kakao, czekoladą, cynamonem, goździkami, imbirem, kwiatami nagietka, ekstraktem czekoladowym i olejkiem grejpfrutowym.

Jak stosować: Porcję maseczki wielkości łyżeczki do kawy nabrać do porcelanowej lub szklanej miseczki i wymieszać zależnie od potrzeb skóry z wodą destylowaną, jogurtem, miodem lub neutralnym olejem (np. ze słodkich migdałów). Pędzlem rozprowadźić cienką warstwę na skórze twarzy, szyi i dekoltu z ominięciem okolic oczu. Pozostawić na 20 minut. W międzyczasie zrelaksować się! Wypić napar ziołowy z ziarnem kakao, posłuchać łagodnej muzyki. Na koniec w ciepłej wodzie zwilżyć tetrowy ręczniczek i delikatnie zmyć twarz, szyję i dekolt, nie wycierać do sucha.

Maska „Czekolada & Kakao”

Cena: 110 zł/100 ml / fot. materiały prasowe

 

KROK 7: Krem odżywczy „Czekolada & Czarna Porzeczka”

Rytuał kończymy odżywiającą miksturą hydrolatu nagietkowego, nierafinowanego oleju kokosowego, maceratu ziołowego, naturalnego masła kakaowego, nierafinowanego masła shea, olejów: ze słodkich migdałów, sojowego, z czarnej porzeczki, goździkowego i z cytrusów, wosku pszczelego i oczywiście ekstraktu czekoladowego.

Jak stosować: Drewnianą szpatułką nabrać niewielką ilość kremu i rozprowadzić na skórze twarzy, szyi i dekoltu.

Krem odżywczy „Czekolada & Czarna Porzeczka”

Cena: 150 zł/30 ml / fot. materiały prasowe

 

Fanki kosmetyków ekologicznych dodatkowo ucieszy fakt, że wszystkie produkty z tej linii posiadają akceptację organizacji ECOCERT i COSMOS. Z taką świadomością rytuał SPA staje się jeszcze przyjemniejszy, prawda?

Polecane wideo

Komentarze

Polecane dla Ciebie